Udlej boligens ekstraværelse


Anne Ulrick Lousdal • mar. 31, 2020

 

Hvis der er et værelse til overs i din bolig, er det oplagt at overveje at leje det ud. Hvis du bor i en af de større universitetsbyer i Danmark, kan du samtidig være med til at hjælpe unge studerende, der mangler tag over hovedet.


Få overskud på kontoen – men glem ikke SKAT   

 

Hvis det kniber lidt med at få udgifterne til at hænge sammen, og du har et ekstra værelse i din bolig til rådighed, er det fornuftigt at overveje at leje det ud, så du kan få lidt luft på kontoen.


Selvom det lyder godt at få lidt ekstra luft i økonomien, skal du være opmærksom på, at du er forpligtet til at betale skat af dine lejeindtægter, når du vælger at leje et værelse ud. Du kan i den sammenhæng vælge mellem et regnskabsmæssigt fradrag eller bundfradrag. Det sidste er en lidt nemmere løsning – her et din lejeindtægt skattefri, så længe den ikke overstiger dit bundfradrag.


Tip: I 2018 kom der nye regler til, som gør det muligt at få et højere bundfradrag, hvis man lejer sit værelse ud igennem et bureau – hvis du selv står for udlejningen, er bundfradraget fast.


Hvad skal værelset koste?   


Det kan være svært at fastsætte huslejen, og man skal være varsom med at tage for meget for det rum, man lejer ud, da det kan få konsekvenser for dig, hvis lejeren af værelset går til Huslejenævnet, når kontrakten er underskrevet, fordi værelsesprisen er for høj. 


Lejeloven forskriver, at værelsets leje ikke må overskride ”det lejedes værdi”. Med dette forstås, at du ikke blot kan prissætte værelset efter, hvad du synes er fair, men må tage højde for det lejedes værdi – og hvad betyder det så?


Det lejedes værdi inkluderer beliggenhed, størrelse, faciliteter/udstyr, kvalitet og vedligeholdelsestilstand. Når du skal fastsætte prisen på dit værelse, er det derfor en god idé at undersøge, hvad andre udlejere i samme område tager for deres værelser.   


Tip: Du kan få hjælp af Huslejenævnet til at fastsætte prisen på værelset mod et gebyr, hvis dette ønskes.


Læs mere: Du kan læse mere om huslejefastsættelse her.


Glem ikke kontrakten!   

 

Det er helt essentielt for en lejeaftale, at denne er forbundet med en skriftlig lejekontrakt, der indgås mellem dig som lejegiver og personen, der lejer værelset. Kontrakten er den bedste måde at sikre både dig som udlejer og lejeren – og jeres aftale er sådan set ugyldig, indtil den findes på skrift.


I kontrakten kan I begge finde de konkrete aftaler; husleje, a-conto-forløb, husregler m.m. Husk derfor på, at når kontrakten udformes, er det meget vigtigt, at alle informationer og aftaler er korrekte og nedskrevne. Så snart kontrakten er skrevet under, er det den, der gælder.


Obs! Hvis du selv er lejer i boligen, du bor i, skal du huske at sende en kopi til din egen udlejer, så snart kontrakten er underskrevet. Din udlejer skal have modtaget en kopi af lejekontrakten mellem dig og lejer, inden lejemålet begynder.


Hvor finder du lejeren? 


Måske har du allerede fundet en sød lejer, eller har en kammerat eller veninde, der mangler et sted at bo, men hvis du endnu ikke har fundet din nye lejer, er der mange steder at lede efter vedkommende.


Du kan bruge de forskellige boligplatforme, hvor du både kan lægge din bolig ud og se potentielle lejeres profiler. Du kan også bruge de sociale medier til at søge efter din nye lejer.


Tip: Det er altid en god idé med gode billeder og en ordentlig beskrivelse af lejemålet, så sørg for, at dit boligopslag er grundigt og seriøst – så får du med al sandsynlighed også seriøse ansøgere.


Del artikel

30 Jan, 2024
I en verden, hvor bekvemmelighed og tilgængelighed er afgørende, er konceptet med mobile høreklinikker, dukket op som en banebrydende løsning til at imødekomme individernes behov for hørepleje. Denne artikel udforsker forskellige aspekter af mobile høreklinikker, lige fra definitionen til fordelene, alt imens den understreger vigtigheden af personlig og kvalitetsfuld hørepleje.
17 Dec, 2023
At bygge et nyt hus er en rejse, der kræver omhyggelig planlægning og forståelse af processen. Denne guide vil uddybe nøgleaspekterne af at bygge et nyt hus, så du kan træffe informerede beslutninger og realisere din drømmebolig.
30 Aug, 2023
Velkommen til Grønland, det betagende arktiske paradis, hvor isbjergene møder den endeløse horisont, og kulturel rigdom trives i harmoni med den uovertrufne natur. I denne artikel vil vi dykke ned i emnet "bolig Grønland," hvor vi udforsker innovative og bæredygtige boligløsninger, der passer perfekt ind i denne unikke kontekst.
07 Aug, 2023
Nedpakning af det gamle hjem, booking af flyttemænd, ændring af adresse, bestilling af flyttekasser og meget mere. Det er ingen let sag at flytte i en ny bolig – det er tværtimod forbundet med en lang række praktiske opgaver, der skal klares.
12 Jul, 2023
Et sundt og behageligt arbejdsmiljø spiller en afgørende rolle for både medarbejdere og virksomhedens produktivitet.
11 Jun, 2023
Bliv klogere på vigtigheden af at beskytte dit landbrug og dine aktiver mod uforudsete hændelser.
27 Apr, 2023
En omfattende introduktion til typehuse, deres fordele og ulemper samt nogle tips til, hvordan du vælger det rigtige typehus for dig og din familie.
akustikplader fra akustiksalg.
29 Mar, 2023
Akustikplader er et produkt, der bliver mere og mere populært, når det kommer til at forbedre akustikken i forskellige typer af rum. Men hvad er akustikplader, og hvordan fungerer de? I denne artikel vil vi undersøge alt, hvad du behøver at vide om akustikplader og deres funktion.
01 Mar, 2023
Når du flytter til et nyt hjem, er der mange ting at tage højde for, herunder også belysningen. Belysningen kan have stor indflydelse på den generelle atmosfære og stemning i dit nye hjem
Flere indlæg
Share by: