Skip to the content

Sådan justerer du dit økonomiske kompas

Sådan justerer du dit økonomiske kompas

Af Rune Mai, Direktør i Spiir

3, 2, 1. Nedtællingen er i gang. Ikke bare til du flytter adresse men også på din bankkonto. Du spiser pizza fem dage i træk. Du køber flyttekasser og malertape i ét væk. Og du skal have flyttet dit internetabonnement. Når du flytter, skal dit økonomiske kompas derfor justeres.

Ny by - Nyt supermarked

De første par gange, du skal handle i den nye Netto rundt om hjørnet, bruger du på at lære butikken at kende. Vil du undgå at impulsshoppe varer, fordi det er stressende at skulle finde rundt, så lav en indkøbsliste hjemmefra. Vælg også varer fra de nederste hylder, det er her lavprismærkerne er placeret. Og haps en lille kurv, så du helt naturligt køber lidt mindre. Vil du helt undgå at blive rundtosset i supermarkedet, så prøv et online supermarked og køb ind i fred og ro hjemme fra sofaen.

Hov, jeg mangler en ny reol

Når du flytter, vil der altid dukke et eller andet op, du får brug for at købe ind. Bruseforhæng, lamper, knager og andre sager. Det kan derfor være en god ide at budgettere med lidt økonomisk luft lige i den første tid efter flytningen. Lav også en liste over de ting, du mangler, og prioritér listen, så du kan købe de vigtigste ting, når du har penge til det.

Arg! Intet Wifi

Du har sikkert husket at skifte adresse og bestille et nyt sygesikringsbevis. Men hvad med internet, TV-pakke og forsikringer? En flytning er en oplagt mulighed for at tjekke op på dine faste udgifter. Har du overskud, er det en god ide at finde ud af, om der er bedre og måske billigere løsninger til dit nye hjem.

Pizza tre dage i træk

Gryder, tallerkener og knive ligger i en eller anden kasse. Men hvor? Derfor har du de sidste tre dage bestilt nummer 23 fra det nærliggende pizzaria. Med en pris på 70 kroner per pizza, kan det dog hurtigt løbe op. Prøv derfor om du kan komme det øgede indkøb af takeaway i forkøbet ved at lægge lidt ekstra penge i madbudgettet. Ellers er rugbrød og pålæg en nem og billig løsning, du kan skifte pizzaen ud med nogle af dagene.

Hvor ligger fitnesscenteret?

Er du vant til at tonse kalorier af i fitnesscenteret tre gange om ugen, så flytter den vane med. Det samme gælder aftaler ved frisøren, tandlægen, massøren, og hvad du ellers bruger af faste services. I en ny by skal du dog ud at finde disse ydelser helt nye steder. Det er uoverskueligt, og priserne er ikke helt de samme, som du er vant til. Brug derfor lidt tid på at researche dig frem til de bedst og billigste steder for dig. Har du kolleger, venner eller familie i området, så hør dem ad, hvad de bruger. Og prøv dig frem. Bare fordi du starter med at gå til én frisør, behøver du ikke fortsætte samme sted de næste ti år.

Indhent tilbud fra håndværkere

I din nye bolig kan der være vægge, der skal males, et gulv der skal lægges eller et vindue der skal skiftes. Er du ikke selv frisk på at ordne det, må du smide
penge efter en håndværker. Og ja, det er lidt en jungle at finde én, du både er tryg ved, og som du synes leverer et godt stykke arbejde til en rimelig pris. Find to firmaer, du synes ser fornuftige ud og bed dem om at komme ud at give et tilbud. På den måde får du både en pris, der er justeret efter opgaven, og du får mulighed for at hilse på håndværkeren. Vælg herefter det firma, du er mest tryg ved. Eller find to nye til at komme med et tilbud, hvis du ikke er tryg ved nogle af de første.

Koster det så meget at varme huset op?

Flytter du fra en 45 kvadratmeter studielejlighed til et 140 kvadratmeter stort hus? Så er det ikke bare huslejen, der ændrer sig, men også udgifter til opvarmning af dit nye hjem og til de flere rum med lamper og andre strømforbrugende enheder. Når du flytter skal hele dit budget have et eftersyn, så du ikke bliver overrasket af et øget forbrug. Lav et overslag, indtil du har de korrekte tal.

Se flytningen som en rejse

Der er meget at holde styr på under en flytning. Ikke bare økonomisk. Prøv om du kan nyde, at du flytter et nyt sted hen. Se det som en rejse, hvor du skal udforske alt det nye. Al begyndelse er svær. Men med tålmodighed, research og nysgerrighed får du hurtigt indstillet både det økonomiske kompas, når du flytter.

Om skribenten

Anne Ulrick Lousdal

Anne er journalist hos Flytteguiden og udarbejder indholdet til Flytteguidens forskellige medier - fra brochure til SoMe.